Vanishing Point: nieuwe muziek van Sam Vloemans in samenwerking met HERMESensemble

Op uitnodiging van beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, schreef muzikant/componist Sam Vloemans de soundtrack ‘Vanishing Point’ bij de gelijknamige, nieuwste animatiefilm van de kunstenaar. De film ging in première in Beijing in de tentoonstelling ‘Hans Op de Beeck: Vanishing’ (mei-oktober 2023), en zal de komende jaren wereldwijd worden vertoond. HERMESensemble was de perfecte partner voor de uitvoering van Vloemans’ muziek, die vanaf nu te beluisteren is via je favoriete streamingplatform.

De tentoonstelling

Voor zijn immersieve solotentoonstelling in Galleria Continua in Beijing, ensceneerde Hans Op de Beeck een monumentaal prentenkabinet van grote aquarellen, installeerde hij twintig sculpturen, en creëerde hij een projectiezaal waarin ‘Vanishing Point’ doorlopend werd vertoond.

Vanishing Point

De animatiefilm neemt de kijker mee op een reis van het concrete naar het abstracte en is een memento mori, een reflectie over vergankelijkheid, over leven en dood. Het openingsbeeld is dat van een jongetje dat vredig op zijn rug ligt met de ogen gesloten.Vervolgens lijken we te worden meegevoerd in de gedachten en dromen van het kind, naar donkere, raadselachtige landschappen, stillevens en figuren. Sam Vloemans schreef de muziek die de betovering compleet maakt. De combinatie van klank en beeld zorgt voor een weidse, verstilde sfeer die uitnodigt om even te verdwijnen in een roes, een moment van loslaten. Vloemans vond in HERMESensemble de perfecte partner om het gepaste muzikale kleurenpallet te creëren voor de film.

‘Vanishing Point’ zal beschikbaar zijn op de meeste streamingplatforms vanaf nu. De eerste track uit het album heet ‘Vanishing Point Theme’ en werd eerder al uitgebracht. De compositie zet meteen de toon voor wat u nog meer kan verwachten.

Over Sam Vloemans

Sam Vloemans is een getalenteerde componist, arrangeur, muzikant en producer die bekend staat om zijn vermogen om emotie en verbeelding te verweven in zijn muziek. Daarin slaat hij graag bruggen tussen verschillende (muzikale) werelden. Vanuit zijn passie voor het creëren van betoverende geluiden werkte Sam Vloemans al met heel wat toonaangevende ensembles, theaterhuizen en kunstenaars van over de hele wereld.

Vloemans is de drijvende kracht achter muziek collectief Cargo Mas.

Over Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck maakt grote immersieve installaties, sculpturen, films, tekeningen, schilderijen, foto’s en theaterteksten. Daarnaast is hij regelmatig aan de slag als scenograaf en regisseur voor theater en opera.

Zijn werk is een reflectie op onze complexe samenleving en de universele vragen rond zingeving en sterfelijkheid die daarin resoneren. Hij beschouwt de mens als een wezen dat de wereld om hem heen op tragikomische wijze ensceneert. Bovenal wil hij de zintuigen van de kijker prikkelen en hem uitnodigen het beeld echt te beleven. Hij streeft naar het realiseren van visuele fictie die de toeschouwer wezenlijk kan raken, en die een moment van verwondering, troost en stilte biedt.

Op de Beecks werk wordt wereldwijd getoond in kunstmusea, galeries, biënnales en soortgelijke grote kunstevenementen. Het maakt deel uit van belangwekkende museumcollecties doorheen Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië.