Geert Callaert

De virtuoze pianist, componist en schrijver Geert Callaert behaalde de zelden uitgereikte Prijs Lemmens-Tinel met tegelijk de hoogste diploma’s voor piano, kamermuziek, pianobegeleiding, hogere muziekanalyse, muziekschriftuur en orkestdirectie aan het voormalige Lemmensinstituut te Leuven.

Hij voltooide het laureaatsdiploma aan het Orpheusinstituut (Gent) met een projectstudie over de piano- en kamermuziek met slagwerk van Charles Wuorinen, Karlheinz Stockhausen en Iannis Xenakis. Hij volgde verschillende seminaries aan het IRCAM (Parijs) alsook verschillende zomercursussen voor de interpretatie van Stockhausens muziek (Stockhausen Courses 1998, 1999, 2000, Kürten, Duitsland).

Hij is een veelgevraagd solist en kamermusicus onder andere omwille van zijn brede repertoirekennis.

Zijn composities en schrijftalent hebben voortdurend aan interesse gewonnen. Ondertussen zijn er ruim dertig cd’s en dvd’s gereleased met zijn uitvoeringen als pianist of dirigent en zijn composities. Hij deed verschillende scorings voor films en zijn naam verschijnt regelmatig in de aftiteling bij films (zoals High Rise, Ticking Away en vele andere).

Momenteel is hij docent piano in de Master of Music opleiding aan de klassieke afdeling van de Fontys University for Applied Sciences te Tilburg (Nederland). Verschillende componisten schreven werk voor hem (Marc Yeats (UK), Robert Groslot (Belgium), Michael Sahl (USA), Idin Samimi Mofakham (Iran), Martyna Kosecka (Poland) and Kee Yong Chong (Singapore), Michael Sahl (USA),…).

Geert Callaert is lid van de artistieke raad, mede-oprichter en één van de kernuitvoerders van het HERMESensemble.

Begin 2016 ontving hij de FUGAtrofee van de Unie van Belgische Componisten voor de uitvoering en promotie van Belgische kunstmuziek met unanieme stemmen. Hij werkt regelmatig samen met ensembles en orkesten in België en hij is een welkome gast tijdens verschillende internationale festivals en wedstrijden. Hij toerde met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen tijdens de bejubelde concerten “In Flanders Fields” voor de uitvoering van Green Table (Kurt Jooss), hij was een ster uitvoerder tijdens het eerste Contemporary Music Festival in Tehran (Iran) en hij was muziekdirecteur voor de uitvoeringen van The Heart of August en The Heart of August…continued met nieuwe muziek van Gavin Bryars en een choreografie van Edouard Lock (2017-2018). Hij publiceerde verschillende artikels en teksten over hedendaagse muziek en kunst in het algemeen voor verschillende gelegenheden.

Media