HERMESensemble HARRIET @KoenBroos

HARRIET

Componist

Hilda Paredes

Bezetting

Antoine Maisonhaute (viool)
Nico Couck (gitaar)
Gaetan La Mela (percussie)
Claron McFadden & Naomi Beeldens (zang)
Manoj Kamps (dirigent)
Monica Gil Giraldo (electronics)

Met medewerking van

Muziektheater Transparant

HARRIET is een nieuw muziektheaterwerk over de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster Harriet Tubman (c.1822-1913).

Ze redde ontelbare slaven via de Underground Railroad en via het doorgeven van geheime vluchtroutes in spirituele liederen. “I freed a thousand slaves. I could have freed a thousand more if only they knew they were slaves.” (uit het libretto).

Ze vocht mee tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en droeg bij aan de afschaffing van de slavernij. Maar daarmee bleek de strijd om vrijheid nog lang niet ten einde. In het libretto (Mayra Santos-Febres & Lex Bohlmeijer) deelt Harriet (Claron McFadden) haar levensverhaal met de jonge protegee Alice (Naomi Beeldens).

HERMESensemble, sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes eren Harriet met urgent muziektheater dat ons uiteindelijk allemaal een spiegel voorhoudt.

Ze vertelt over de gewelddadige verwonding aan haar hoofd toen ze jong was. Over de religieuze visioenen die ze daaraan overhield en die haar een uitweg wezen. Over spirituals met geheime, gecodeerde vluchtinstructies. Over haar vele reddingsmissies; op de Undergroud Railroad verloor zij nooit een passagier. Over het ogenblik dat ze voor het eerst de grens tussen onvrijheid en vrijheid passeerde. Over haar besluit om onmiddellijk terug te keren en haar familie te redden. Want hoe vrij ben je als je geliefden geketend zijn? Harriets perspectief op de erfenis van toen eindigt met een blik op het heden. Hoe leeft haar strijd vandaag voort?

HERMESensemble HARRIET @KoenBroos

In de pers

Media