THE TIMES

thetimes2015web

THE TIMES

Forum voor jonge componisten

Een jonge componist kan lessen volgen op de muziekacademie, deelnemen aan stages en zoveel mogelijk instrumenten proberen onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk blijft de uitvoering van een compositie de belangrijkste noodzaak.

Jonge componisten hebben vooral nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen.

HERMESensemble biedt met THE TIMES de mogelijkheid aan jonge componisten om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities. De deelnemers worden daarbij gecoached door professionele componisten (Hanne Deneire, Bram Van Camp en Steven Prengels).

Dit resulteert in een jaarlijks slotconcert in de concertzaal van AMUZ, o.l.v. Benjamin Haemhouts. Van dit concert wordt een professionele opname gemaakt.

Hoewel er ruimte is voor experiment, wordt van de deelnemers een afgewerkte partituur verwacht (met eventueel tape), die tijdens het repetitieproces kan worden aangepast in samenwerking met de coaches.

Omdat het onmogelijk is om alle partituren uit te voeren, worden de ingezonden composities door een professionele jury geselecteerd (met o.a. Wim Henderickx, Diederik Glorieux, Bram Van Camp, Hanne Deneire, Steven Prengels, Koen Kessels, Benjamin Haemhouts en musici van HERMESensemble). Naast kwalitatieve maatstaven, wordt voorkeur gegeven aan partituren die ook uitdagend zijn voor het ensemble.

Toch is THE TIMES geen wedstrijd maar een forum voor jonge componisten waar elke deelnemer de kans krijgt om bij te leren en te evolueren. Deelnemers die niet geselecteerd werden, worden gestimuleerd om de repetities bij te wonen en krijgen feedback. Dit leidde in het verleden dikwijls tot nieuwe ervaringen, waardoor de deelnemers in een volgende editie wel geselecteerd werden. De repetities worden bovendien opengesteld voor een alle geïnteresseerden die jong zijn en componeren.

HISTORIEK

THE TIMES kwam tot stand in 2008 onder impuls van componist Bram Van Camp – toen composer in residence van HERMESensemble – in samenwerking met muziekcentrum AMUZ en de kunsteducatieve organisatie De Veerman.

Door het grote enthousiasme van de jonge componisten, maar ook de musici en het concertpubliek, kwam in 2010 een tweede editie tot stand, in samenwerking met het Antwerpse Conservatorium. Het forum groeide uit tot een vaste waarde in AMUZ.  Intussen worden de deelnemers begeleid door 3 coaches die allen actief zijn als componist en als pedagoog: Bram Van Camp, Hanne Deneire en Steven Prengels.

THE TIMES werd gedurende 6 jaar gedirigeerd door Koen Kessels en Stijn Saveniers. Sinds 2015 wordt HERMESensemble in dit project gedirigeerd door Benjamin Haemhouts.

Het slotconcert is een jaarlijks terugkerend evenement in AMUZ waar HERMESensemble de jonge componisten in de kijker plaatst in een gevulde zaal met een breed publiek van jongeren en nieuwsgierigen.

THE TIMES kan intussen terugblikken op 7 edities, waarin dikwijls deelnemers terugkeerden die na hun eerdere ervaringen evolueerden tot pre-professionele componisten.

De lijst met alumni bewijst intussen dat The Times een grote stimulans en inspiratiebron is geworden voor de toekomstige generatie musici in ons land. Onder de alumni behoren zowel componisten, improvisators, dirigenten en uitvoerende musici als geëngageerde kunstliefhebbers.

Facebookpagina

 

THE TIMES is een initiatief en productie van:
  Logo Hermes Veerman AMUZ

THE TIMES komt tot stand in samenwerking met volgende partners:

antwerpenregistratielogologo_matrix_groen_op_witLogo Forum compositeurs 2014_100