Wim Henderickx

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij nam verschillende malen deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt en volgde sonologiestudies aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Sinds 1996 is hij HUISCOMPONIST bij Muziektheater Transparant, een internationaal productiehuis voor muziektheater en opera in Antwerpen. In augustus 2013 werd Wim Henderickx ARTIST IN RESIDENCE bij de Filharmonie.
Zijn partituren worden uitgegeven bij NORSK MUSIKFORLAG A/S.
Wim Henderickx doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Jaarlijks organiseert Musica een zomer-compositiestage voor jongeren met Wim Henderickx als hoofddocent.
Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. In 1999 verschenen zijn 3 RAGAS op cd met deFilharmonie o.l.v. Grant Llewellyn. Tussen 2004 en 2010 werkte Henderickx aan zijn TANTRIC CYCLE, een zevendelige compositiereeks met het oosten als inspiratiebron.
Hij ontving de prijzen Vlaanderen-Quebec (1993) en Eugène Baie (1999). In 2002 kreeg hij de prestigieuze titel ‘Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 werd hij genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen.
Zijn werk werd uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Hij schreef zijn eerste opera TRIUMPH OF SPIRIT OVER MATTER in 2001 en ACHILLEUS (2003), een opera voor jongeren, had uitvoeringen in Antwerpen en in Kopenhagen. VOID (SUNYATA) (2007) voor muziektheater was internationaal te zien, van Zürich tot Stavanger. Deze productie was voor hem de start om zijn werk zelf te dirigeren.
CANZONE voor stem en piano werd gecomponeerd in opdracht van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België voor de editie 2008. Voor het Nationaal Orkest van België componeerde hijSYMPHONY No.1 (At the Edge of the World) met creatie in 2012 in Luxemburg en Brussel.
MEDEA voor muziektheater tourde tussen 2011 en 2013 door Vlaanderen en Nederland met HERMESensemble en Wim Henderickx als dirigent én percussionist.

De full CD DISAPPEARING IN LIGHT werd opgenomen met HERMESensemble o.l.v. Wim Henderickx en uitgebracht door HARMONIA MUNDI in 2011.
Een andere full CD uit 2011, TEJAS & OTHER ORCHESTRAL WORKS, werd opgenomen door deFilharmonie o.l.v. Martyn Brabbins.
De cd WORKS FOR WIND INSTRUMENTS door I Solisti del Vento (2013), bevat RESONATING LIGHT en drie van zijn vroegere werken.
De meest recente opname TRIPTYCH met HERMESensemble (2014) is een full Wim Henderickx CD (distributie Harmonia Mundi Benelux).
www.wimhenderickx.com