Hanne Deneire

Hanne (°1980) studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc van Hove. Naast compositie volgde ze basklarinet en piano. In het tweede jaar al won ze, met haar eerste orkestwerk Mitä, de Aquarius compositiewedstrijd. Mitä werd gecreëerd door de Beethoven Academie o.l.v. Jan Caeyens. Hanne schreef in de afgelopen jaren ook veel kamermuziek voor ensembles als I Solisti del Vento, Oxalys, Enigma, Quince Quartet, Logos, het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen, e.a. Deze muziekstukken zijn uitgevoerd van België over St. Petersburg tot in Japan. Ook voor het Vlaams Radio Koor en Koor&Stem componeerde ze nieuwe muziekstukken.

Phaedra publiceerde haar eerste cd “hommage van Hanne Deneire”, In Flanders’ Fields, vol.63 i.s.m. Ensemble Hommages. Hiervoor kreeg zij in juni 2011 een gouden label. Het HERMESensemble heeft in 2010 Hanne geschaakt als composer in residence en heeft zo een intense samenwerking opgezet die nog steeds verder ontwikkeld. Beeldenstorm heeft in 2010 een complete cd met muziek van Hanne uitgegeven: “17.912 dagen geboeid door schoonheid”.
In maart 2011 ontving Hanne de Gouden Klaproos van Sabam in de categorie “klassieke muziek/ kamermuziek”.

Naast compositie heeft Hanne nog een andere passie. Met House of Music probeert ze via muziek mensen een stapje verder te brengen in het leven. In dat kader ontving Hanne in 2003 de prijs van de Koning Boudewijn Stichting voor haar werk met hoogbegaafde kinderen. Na een intens studiejaar psychologie aan de VUB startte ze in 2006 als muziektherapeute. Aan de Guildhall School of Drama and Music in Londen specialiseerde ze zich verder in compositie en community art.
Van 2007 tot 2012 was Hanne verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als oprichter en artistiek directeur van House of Music werkt ze haar methodiek en het nodige materiaal voor het werken met muziek en niet evidente doelgroepen verder uit. Als componiste componeert zij nieuwe muziek in opdracht van Flagey, Theater De Spiegel, de Belgische Kamerfilharmonie, de Philharmonie de Luxembourg en HERMESensemble.