« Terug naar activiteiten
Deze activiteit is geweest.

25 februari, 2018 - 15:00

Amuz

THE TIMES & THE TIMES ACADEMY 2018

THE TIMES

Forum voor jonge componisten

Een jonge componist kan lessen volgen op de muziekacademie, deelnemen aan stages en zoveel mogelijk instrumenten proberen onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk blijft de uitvoering van een compositie de belangrijkste noodzaak.

Jonge componisten hebben vooral nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen.

HERMESensemble biedt met THE TIMES de mogelijkheid aan jonge componisten om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities. De deelnemers worden daarbij gecoached door professionele componisten (Mathias Coppens, Bram Van Camp en Steven Prengels).

Dit resulteert in een jaarlijks slotconcert in de concertzaal van AMUZ, o.l.v. Benjamin Haemhouts. Van dit concert wordt een professionele opname gemaakt.

Hoewel er ruimte is voor experiment, wordt van de deelnemers een afgewerkte partituur verwacht (met eventueel tape), die tijdens het repetitieproces kan worden aangepast in samenwerking met de coaches.

Omdat het onmogelijk is om alle partituren uit te voeren, worden de ingezonden composities door een professionele jury geselecteerd (met o.a. Wim Henderickx, Diederik Glorieux, Bram Van Camp, Hanne Deneire, Steven Prengels, Koen Kessels, Benjamin Haemhouts en musici van HERMESensemble). Naast kwalitatieve maatstaven, wordt voorkeur gegeven aan partituren die ook uitdagend zijn voor het ensemble.

Toch is THE TIMES geen wedstrijd maar een forum voor jonge componisten waar elke deelnemer de kans krijgt om bij te leren en te evolueren. Deelnemers die niet geselecteerd werden, worden gestimuleerd om de repetities bij te wonen en krijgen feedback. Dit leidde in het verleden dikwijls tot nieuwe ervaringen, waardoor de deelnemers in een volgende editie wel geselecteerd werden. De repetities worden bovendien opengesteld voor alle geïnteresseerden die jong zijn en componeren.

TIMES ACADEMY

Vanaf 2017-2018 wordt er een apart ontwikkelingstraject opgezet voor jonge componisten die zich bekwamen aan een conservatorium. De TIMES ACADEMY is een ontwerpstudio en co-creatietraject, waarbij in intensieve samenwerking met de muzikanten van HERMESensemble o.l.v. Benjamin Haemhouts een nieuwe compositie vorm krijgt. Dit gebeurt tijdens vijf werksessies, gespreid over vijf maanden. Componist Wim Henderickx zal de deelnemende componisten tijdens hun werkproces ondersteunen. Met een aanpak op langere termijn krijgen de componisten de tijd om te experimenteren en ideeën te laten groeien. Geen stoomcursus, maar een duurzaam ontwikkelingsproces via een dialoog tussen musici.

Info en tickets