« Terug naar activiteiten
Deze activiteit is geweest.

25 april, 2018 - 20:00

deSingel - Blauwe Zaal

EMRUZ – VANDAAG – AUJOURD’HUI

Iran kan terugbuigen op een uitzonderlijk rijke en verfijnde artistieke, literaire en muzikale traditie. Maar EMRUZ kijkt naar wat vandaag gebeurt. EMRUZ is als programma een katalysator voor een nieuwe golf van creativiteit en inspiratie die de blik vooruit richt, en op de wereld. Het uitgangspunt is bedwelmende poëzie. De aangrijpende ghazals van de Perzische grootmeester Hafez smeken om muzikaal verklankt te worden. Hafez’ woorden en de mystieke kwatrijnen van Omar Khayyám vormen het startpunt voor een interculturele dialoog en wederzijdse kennismaking waarbij radicaal naar het heden wordt gekeken. Vandaag is de enige dag die bestaat.

HERMESensemble en Centre Henri Pousseur nodigen vier hedendaagse Iraanse toondichters en één Belg uit om oude woorden nieuw te maken. Idin Samimi staat als hoofd van de compositieafdeling van de muziekfaculteit van Teheran op de barricades van de nieuwe muziekbeweging in Iran. Mahdis Golzar Kashani is pianiste en componiste en bouwt vanuit Teheran een internationale carrière uit. Alireza Farhang werkt al jaren vanuit Parijs aan een eigentijdse en eigenzinnig muzikaal oeuvre, geworteld in de rijke Iraanse muziektraditie. Aftab Darvishi opereert vanuit Den Haag en legt een grote affiniteit met de menselijke stem en de relatie tussen tekst en muziek aan de dag. Voor de Belg Jean-Luc Fafchamps vormt soefimystiek en -kunst al meer dan vijftien jaar een onuitputtelijke bron van inspiratie en nieuwe creatie.

De Antwerpse fotograaf en documentairemaker Sam Asaert wordt uitgenodigd een visueel kader te scheppen voor de muzikale poëzie van EMRUZ.

HERMESensemble o.l.v. Koen Kessels i.s.m. Centre Henri Pousseur.
In samenwerking met InspiratumdeSingel en Wilde Westen (Festival van Vlaanderen Kortrijk)
In samenwerking met Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool – onderzoeksproject EMRUZ).

Composities: Aftab Darvishi, Mahdis Golzar Kashani, Alireza Farhang, Idin Samimi Mofakham, Jean-Luc Fafchamps

Poëzie: Khwajeh Shams Al-din Muhammad Hafez-e Shiraz (Hafez, ca. 1320 – ca. 1390) en Omar Khayyám (1048-1123)

Fotografie en video: Sam Asaert

Dramaturgie: Liselotte Sels